Για τους γονείς, αυτή είναι μια χρήσιμη λίστα παιδικών ασθενειών και διαταραχών που επηρεάζουν τα παιδιά. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις πιο κοινές παιδικές ασθένειες. Οι παιδικές ασθένειες είναι πολύ συχνές αλλά  δεν αποτελούν πάντα λόγο ανησυχίας. Συνιστάται πάντοτε να συμβουλευτείτε την παιδίατρο σχετικά με την ασθένεια ή τη διαταραχή του παιδιού σας, αλλά να γνωρίζετε ότι οι παιδικές ασθένειες ως κατά πλειοψηφία θεραπεύονται. Από την ανεμοβλογιά της παιδικής ηλικίας μέχρι την κοινή  γρίπη, τα παιδιά τείνουν συχνά να αρρωσταίνουν περισσότερο από τους ενήλικες. Μη διστάσετε να ταξινομήσετε αυτήν τη λίστα με συμπτώματα, θεραπεία ή αλφαβητικά κατά όνομα, ώστε να γνωρίζετε έγκαιρα πότε συντρέχει επείγον λόγος να επισκεφτείτε την παιδίατρο.

Ποιες είναι μερικές κοινές παιδικές ασθένειες; Σε κανένα γονέα δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του άρρωστο. Είναι μια τρομακτική δοκιμασία! Μάθετε για τις ασθένειες και τις διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά σας προτού να είναι πολύ αργά. Εάν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά, θα πρέπει επίσης να δείτε αυτόν τον κατάλογο ασθενειών και κυρίως  του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, εάν το παιδί σας εμφανίσει ποτέ σημάδια ψυχικής δυσλειτουργίας, ελέγξτε για τις ασθένειες του εγκεφάλου.

Οι παιδικές ασθένειες μπορεί να είναι ένας εφιάλτης για όλη την οικογένεια, αλλά εάν έχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κοινές ασθένειες στα παιδιά, μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα νωρίς και να αποφύγετε τον πανικό για την υγεία του παιδιού  σας. Όταν πρόκειται για ασθένειες που επηρεάζουν τα παιδιά, η άγνοια σίγουρα δεν είναι ευδαιμονία!

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα είναι μια μακροχρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από μεταβλητά και επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, αναστρέψιμη απόφραξη ροής αέρα και προκαλείται εύκολα  βρογχόσπασμος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επεισόδια συριγμού, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να συμβούν μερικές φορές την ημέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα. Ανάλογα με το άτομο, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα ή με την σωματική άσκηση.

ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

Η ανεμοβλογιά, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται  από τον ιό της ανεμοβλογιάς ζωστήρα (VZV).Η ασθένεια οδηγεί σε ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα που σχηματίζει μικρές φουσκάλες που προκαλούν φαγούρα, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου ξεραίνονται. Ξεκινά συνήθως από το στήθος, την πλάτη και το πρόσωπο. Στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.  Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες.  Οι επιπλοκές μπορεί περιστασιακά να περιλαμβάνουν πνευμονία, φλεγμονή του εγκεφάλου και βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Η ασθένεια είναι συχνά πιο σοβαρή σε ενήλικες από ό, τι στα παιδιά. Τα συμπτώματα ξεκινούν 10 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

ΚΟΚΚΥΤΗΣ

Ο κοκκύτης, επίσης γνωστός ως κοκκύτης ή βήχας 100 ημερών, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή ασθένεια. Οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη. Ο μικροοργανισμός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σ` ολόκληρο τον οργανισμό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος με ρινική καταρροή, πυρετό και ήπιο βήχα, αλλά ακολουθούνται από εβδομάδες σοβαρού βήχα. Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για 10 ή περισσότερες εβδομάδες, εξ ου και η φράση “βήχας 100 ημερών”. Τα παιδιά κάτω του ενός έτους μπορεί να έχουν λίγο ή καθόλου βήχα και αντ ‘αυτού έχουν περιόδους όπου δεν αναπνέουν.  Ο χρόνος μεταξύ λοίμωξης και έναρξης των συμπτωμάτων είναι συνήθως επτά έως δέκα ημέρες. Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, αλλά τα συμπτώματα είναι είναι συνήθως πιο ήπια.

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη (influenza) ,  είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, βήχα και αίσθημα κόπωσης.Αυτά τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν δύο ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο βήχας, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες. Σε παιδιά, μπορεί να υπάρχει διάρροια και έμετος, αλλά αυτά δεν είναι κοινά σε ενήλικες.Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν ιογενή πνευμονία, δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία, λοιμώξεις κόλπων και επιδείνωση προηγούμενων προβλημάτων υγείας όπως άσθμα ή καρδιακή ανεπάρκεια.

ΠΕΜΠΤΗ ΝΟΣΟΣ

Η πέμπτη ασθένεια ξεκινά με πυρετό χαμηλού βαθμού, πονοκέφαλο, εξάνθημα και συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Αυτά τα συμπτώματα περνούν, και  λίγες ημέρες αργότερα, εμφανίζεται το εξάνθημα. Το έντονο κόκκινο εξάνθημα εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα μάγουλα. Αυτό είναι ένα καθοριστικό σύμπτωμα της λοίμωξης στα παιδιά (εξ ου και το όνομα “ασθένεια χαστούκι στο μάγουλο”) Περιστασιακά, το εξάνθημα εκτείνεται πάνω από τη γέφυρα της μύτης ή γύρω από το στόμα. Εκτός από τα κόκκινα μάγουλα, τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν ένα κόκκινο, δαντελωτό εξάνθημα στο υπόλοιπο σώμα, με τα άνω χέρια, τον κορμό και τα πόδια να είναι οι πιο κοινές τοποθεσίες. Το εξάνθημα διαρκεί συνήθως μερικές ημέρες και μπορεί να δημιουργεί φαγούρα. Μερικές περιπτώσεις είναι γνωστό ότι διαρκούν αρκετές εβδομάδες. Οι ασθενείς συνήθως δεν είναι πλέον μολυσματικοί όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν αυτο-περιορισμένη αρθρίτιδα Εκδηλώνεται με οδυνηρό πρήξιμο των αρθρώσεων που μοιάζει με την αρθρίτιδα. Μεγαλύτερα παιδιά με πέμπτη νόσο μπορεί να έχουν δυσκολία στο περπάτημα και στην κάμψη των αρθρώσεων όπως καρπούς, γόνατα, αστράγαλους, δάχτυλα και ώμους.

ΙΛΑΡΑ

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται 10-12 ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένο άτομο και διαρκούν 7-10 ημέρες. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως πυρετό, συχνά μεγαλύτερο από 40 ° C , βήχα, ρινική καταρροή και φλεγμονή των ματιών.  Μικρές λευκές κηλίδες γνωστές ως κηλίδες του Koplik μπορεί να σχηματιστούν μέσα στο στόμα δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.  Ένα κόκκινο, επίπεδο εξάνθημα που ξεκινά συνήθως στο πρόσωπο και μετά απλώνεται στο υπόλοιπο σώμα αρχίζει συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΟΣΤΡΑΚΙΑ

Η οστρακιά (γνωστή παλαιότερα και με την κοινή ονομασία σκαρλατίνα) είναι μολυσματική εξανθηματική νόσος, μια αρρώστια που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή (περιορισμένων πλέον) επιδημιών. Η οστρακιά είναι μεταδοτική σε όλη την εξέλιξή της, από τα υγρά που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα του αρρώστου όσο και από τα μικροσκοπικά τεμάχια δέρματος που αποσπώνται από τυχόν μικρογδαρσίματα, γιατί μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο της οστρακιάς από τα υγρά, που κολλούν επάνω.

Το βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά είναι αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή. Για τον λόγο αυτό η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε ένα πρόσωπο που ήλθε σε επαφή ακόμα και με κάποιο αντικείμενο που κρατούσε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του.

Η οστρακιά προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών, παρατηρείται ωστόσο και σε ενηλίκους. Γενικά δεν είναι τόσο συχνή ασθένεια όσο η ιλαρά.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης (DM), κοινώς γνωστός ως διαβήτης, είναι μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα και αυξημένη όρεξη.  Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές. Οι οξείες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν διαβητική κετοξέωση & υπεργλυκαιμική κατάσταση.  Σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική νόσο, έλκη ποδιών, βλάβη στα νεύρα, βλάβη στα μάτια και γνωστική εξασθένηση.

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ)

παρωτίτιδα (γνωστή και ως μαγουλάδες) είναι ιογενής νόσος η οποία προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας. Τα αρχικά  συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Στη συνέχεια, ακολουθεί συνήθως επίπονη διόγκωση μίας ή και των δύο παρωτίδων. Τα συμπτώματα συνήθως λαμβάνουν χώρα 16 με 18 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και συνήθως υποχωρούν μετά από εφτά με δέκα ημέρες. Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι πιο ήπια από ότι στους ενήλικες.

Η ιογενής παρωτίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτατα ανάμεσα σε άτομα σε στενή επαφή. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων της αναπνοής ή με την άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο. Οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί για περίπου εφτά μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι οχτώ μέρες μετά. Μετά το πέρας της μόλυνσης, το άτομο αποκτά δια βίου ανοσία. Η επαναμόλυνση είναι πιθανή, αλλά η λοίμωξη τείνει να είναι πολύ ήπια. Η διάγνωση είναι κλινική και βασίζεται στη διόγκωση των παρωτίδων και μπορεί να επιβεβαιωθεί με την απομόνωση του ιού από τον παρωτιδικό πόρο. 

ΕΡΥΘΡΑ

Η ερυθρά είναι λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον ιό της ερυθράς. Χωρίζεται σε συγγενή και επίκτητη. Συνήθως είναι ήπια και πάνω από τους μισούς που προσβάλλονται να μην αντιλαμβάνονται ότι νοσούν. Περίπου δύο εβδομάδες μετά την έκθεση μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα το οποίο να παραμείνει για τρεις μέρες. Συνήθως εμφανίζεται πρώτα στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα δεν είναι τόσο έντονο όσο αυτό της ιλαράς και μερικές φορές μπορεί να  προκαλεί φαγούρα. Η λεμφαδενοπάθεια είναι συνήθης και διαρκεί μερικές εβδομάδες. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η κόπωση..

Η παιδίατρος είναι στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν στους συχνότερους λόγους ανησυχίας των γονέων, λοιμώξεις, αλλεργίες και την ανάπτυξη των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα παρέχονται υπηρεσίες για:

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

 • Οξεία κνίδωση
 • Ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα
 • Τροφική αλλεργία
 • Αναφυλαξία
 • Αλλεργική ρινίτιδα
 • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
 • Άσθμα
 • Αλλεργία στο γάλα αγελάδος
 • Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

 • Αμυγδαλίτιδα
 • Ωτίτιδα
 • Αφθώδης στοματίτιδα
 • Ιγμορίτιδα
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Κοινό κρυολόγημα
 • Γρίπη
 • Πνευμονία
 • Βρογχιολίτιδα
 • Σταφυλοκοκκική λοίμωξη
 • Γαστρεντερίτιδα
 • Ουρολοίμωξη
 • Οξυουρίαση

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 • Χαμηλό ανάστημα
 • Στασιμότητα βάρους
 • Παχυσαρκία
 • Καθυστέρηση εφηβείας
 • Πρώιμη εφηβεία

ΣΥΧΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ

ΣΥΧΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Πονόλαιμος
 • Ρινίτιδα
 • Ωταλγία
 • Κοιλιακό άλγος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροιες
 • Κεφαλαλγία
 • Εξάνθημα
 • Αναιμία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt